0 follower

Model-View-Controller (MVC)

MVC este un concept foarte raspandit in programarea Web. Scopul MVC este de a tine separate logica business-ului si interfata utilizator, astfel incat cei care intretin aplicatia sa schimbe mult mai usor o parte, fara a afecta alte parti. In MVC, modelul contine informatiile (datele) si regulile business; view contine elemente din interfata utilizator (texte, input-uri ale formularelor etc); controller-ul genstioneaza comunicatia dintre model si view.

In afara de MVC, Yii introduce un front-controller, cu numele application, care reprezinta contextul in care se executa procesarea cererii client. Application rezolva cererea utilizator si o trimite mai departe controller-ului corespunzator care va trata efectiv cererea.

urmatoarea diagrama arata structura statica a unei aplicatii Yii:

Structura statica a aplicatiei Yii

Structura statica a aplicatiei Yii

1. Fluxul tipic

Urmatoarea diagrama arata fluxul tipic de lucru al unei aplicatii Yii atunci cand trateaza o cerere client:

Fluxul tipic al aplicatiei Yii

Fluxul tipic al aplicatiei Yii
 1. Un utilizator face o cerere prin URL-ul http://www.example.com/index.php?r=post/show&id=1, iar serverul Web trateaza cererea prin executarea fisierul bootstrap index.php.
 2. Fisierul index.php creaza o instanta application si o ruleaza.
 3. Aplicatia obtine informatii detaliate despre cererea utilizatorului de la o the detailed user request information from componenta a aplicatiei cu numele request.
 4. Aplicatia determina controller-ul si action-ul cu ajutorul componentei urlManager. In acest exemplu, controller-ul este post si se refera la clasa PostController; action-ul este show, iar semnificatia numelui este determinata de controller-ul in cauza.
 5. Aplicatia creaza o instanta a controller-ului necesar pentru a trata mai departe cererea. Controller-ul intelege ca show se refera la metoda cu numele actionShow din clasa controller-ului. Apoi, aplicatia creaza si executa filtrele (ex. controlul accesului, benchmarking, etc) asociate cu aceast action. Action-ul este executat daca este permis de catre filtre.
 6. Action-ul citeste din baza de date un model Post al carui ID este 1.
 7. Action-ul genereaza un view cu numele show si cu modelul Post.
 8. View-ul citeste si afiseaza atributele modelului Post.
 9. View-ul executa cateva widget-uri.
 10. Rezultatul generat de view este inclus intr-un layout.
 11. Action-ul termina generarea view-ului si afiseaza rezultatul utilizatorului.

Found a typo or you think this page needs improvement?
Edit it on github !