0 follower

Path Alias si Namespace

Yii foloseste foarte mult path alias-uri (scurtaturi de cale). Un path alias este asociat unui director sau unui fisier fizic. Alias-ul este specificat in sintaxa cu puncte, la fel cu formatul namespace adoptat in lume:

RootAlias.cale.catre.destinatie

RootAlias este alias-ul unui director existent. Prin apelarea YiiBase::setPathOfAlias(), putem defini noi alias-uri de cale. Pentru convenienta, Yii predefineste urmatoarele alias-uri radacina:

In plus, daca aplicatia foloseste module, un alias radacina este de asemenea predefinit pentru fiecare ID de modul si se refera la calea modulului respectiv. Acest feature este disponibil incepand cu versiunea 1.0.3.

Folosind YiiBase::getPathOfAlias(), un alias poate fi tradus in path-ul corespunzator. De exemplu, system.web.CController ar fi tradus in yii/framework/web/CController.

Folosind alias-uri, este foarte convenabil sa importam definitiile unei clase. De exemplu, daca vrem sa includem definitia clasei CController, putem face in felul urmator:

Yii::import('system.web.CController');

Metoda import este diferita de functiile PHP include si require in sensul ca este mult mai eficienta. Definitia clasei nu este de fapt inclusa decat din momentul in care este folosita prima data. Importarea unor namespace-uri de mai multe ori este de asemenea mult mai rapida decat functiile PHP include_once si require_once.

Sfat: Cand facem referirea la o clasa definita de platforma Yii, nu trebuie sa o importam sau sa o includem. Toate clasele nucleu ale Yii sunt importate deja.

Putem folosi de asemenea urmatoarea sintaxa pentru a importa un intreg director, astfel incat toate clasele publice din fisierele din acel director vor fi automat incluse atunci cand este necesar.

Yii::import('system.web.*');

Pe langa import, alias-urile sunt de asemenea folosite in multe alte locuri pentru a se face referinta catre clase. De exemplu, un alis poate fi transmis catre Yii::createComponent() pentru a crea o instanta a clasei corespunzatoare, chiar daca fisierul clasei nu a fost inclus anterior.

Sa nu confuzam path alias-urile cu namespace-uri. Un namespace se refera la o grupare logica a unor nume de clase, astfel incat acestea sa fie diferite de alte clase care au acelasi nume. Path alias-urile sunt folosite pentru a se face referinta la o clasa dintr-un fisier fizic sau la un director. Path alias-ul nu intra in conflict cu

Sfat: Pentru ca inainte de versiunea PHP 5.3.0 nu exista suport pentru namespace, nu putem crea instante a doua clase care au acelasi nume (dar definitii diferite). Din acest motiv, toate clasele platformei Yii sunt prefixate cu litera 'C' (de la 'clasa') astfel incat vor fi diferite fata de clasele definite ulterior de catre utilizatori. Este recomandat sa prefixam cu 'C' doar clasele din platforma Yii, iar clasele definite de utilizatori sa fie prefixate cu alte litere.