Yii Framework Forum: Podstawy : Widoki - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Podstawy : Widoki Rate Topic: -----

#1 User is offline   spacja 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 5
  • Joined: 13-July 13

Posted 14 July 2013 - 11:08 AM

Witam, mam problem z obadaniem działania widoków w Yii :/
Otóż mam layout w który tworzy ogólny szkielet strony. Z tego co do tej pory zrozumiałem - cały wyrenderowany kod html z widoków trzymany jest w zmiennej $content - jak na razie ok - wszystko rozumiem.

Chciałbym rozbić kod na :
- _content
- _header
- _footer

czyli tak w sumie standardowo.

W kohanie czy też w symfony, utworzyłbym sobie w kontrolerze zmienną prywatną np.

        $this->template->set('slider',View::factory('__jakiś_podwidok'));


albo
     {% render 'CosTamBundle:Kontroler:Akcja' %} lub 
    % include 'Bundle:Kontroler:widok.twig' %} 


do niej zrenderował widok, a samą zmienną wysłał bym do głównego widoku.

Tutaj gdy zrobię : $zmienna = $this->renderPartial('//katalog/widok'); to raz działa, raz wywala błąd include(HTML.php) o_O

Dlaczego to taka konstrukcja raz działa raz nie.

Btw. może to takie tylko moje odczucie, ale jakoś Yii jest dla mnie trudniejsze niż symfony :/ Jakieś takie zamotane - nic nie jest dla mnie przejrzyste :/

Btw2. dlaczego mogę napisać tylko 3 posty dziennie ? Wczoraj nie mogłem nawet zedytować tego posta.
0

#2 User is offline   .viktor. 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 89
  • Joined: 25-August 10
  • Location:Sokołów Podlaski, Poland

Posted 15 July 2013 - 01:24 AM

Cześć,
Genralnie nie ma tu niczego skomplikowanego, tu masz link do omówienia całego tematu http://www.yiiframew...rendering-flow/ przerabiałem kilka frameworków i ostatecznie zostałem z yii bo właśnie dla mnie jest najmniej skomplikowane.
To dlaczego raz działa a raz nie, no trudno na takie pytanie odpowiedzieć włącz sobie trub debugowania, logowanie i oglądaj co tam rzuca za błędy.
Jak to mówią, najtrudniejszy pierwszy krok...

Powodzenia
0

#3 User is offline   spacja 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 5
  • Joined: 13-July 13

Posted 16 July 2013 - 01:09 AM

Hm... w index.php :

defined('YII_DEBUG') or define('YII_DEBUG',true);


Katalog : views / layouts / partnerlay.php
Zawartość :
<html>
<body><?php echo $content;?></body></html>


W kontrolerze SiteController - ten który jest po utworzeniu projektu :

<?php

class SiteController extends Controller
{
    public $layout='//layouts/partnerlay'; // change your code here



baa.... nawet w akcji index jak dam :
 $this->layout = '//layouts/partnerlay';
- powinno zmienić lay dla danej akcji - nic się nie dzieje, nadal widać to co jest w podstawowym layoucie main.php.


Już sam nie wiem gdzie leży błąd :/ Jak na razie jeszcze się staram, ale strasznie mnie już zniechęca ten FW :/
0

#4 User is offline   luk1999 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 35
  • Joined: 20-April 11
  • Location:Poland

Posted 17 July 2013 - 01:22 AM

View Postspacja, on 14 July 2013 - 11:08 AM, said:

W kohanie czy też w symfony, utworzyłbym sobie w kontrolerze zmienną prywatną np.

        $this->template->set('slider',View::factory('__jakiś_podwidok'));


albo
     {% render 'CosTamBundle:Kontroler:Akcja' %} lub 
    % include 'Bundle:Kontroler:widok.twig' %} 


do niej zrenderował widok, a samą zmienną wysłał bym do głównego widoku.

Tutaj gdy zrobię : $zmienna = $this->renderPartial('//katalog/widok'); to raz działa, raz wywala błąd include(HTML.php) o_O

Nie działa, bo należy ustawić parametr $return na true. Domyślnie render partial wypluwa dane na ekran.
$zmienna = $this->renderPartial('//katalog/widok', null, true);


Pokaż zawartość view/layouts/partnerlay.php, bo coś mi się wydaje, że dziedziczysz w nim po main.php.

View Postspacja, on 14 July 2013 - 11:08 AM, said:

Btw. może to takie tylko moje odczucie, ale jakoś Yii jest dla mnie trudniejsze niż symfony :/ Jakieś takie zamotane - nic nie jest dla mnie przejrzyste :/
Może za bardzo chcesz tutaj wszystko robić jak w Symfony? ;)
0

#5 User is offline   spacja 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 5
  • Joined: 13-July 13

Posted 23 July 2013 - 05:07 AM

Dzięki za odpowiedź, ale musiałem wrócić do symfony :) tak czy siak jeszcze w przyszłości na pewno postaram się ugryźć ten FW.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users