Cikk

haho,

Eppen tegnap nezegettem a http://weblabor.hu oldalt (mar reg voltam rajta) es szembe tunt, hogy egy normalis (nem csak normalis, semmilyen) cikk nincs a Yii-rol az oldalon (pedig ez egy eleg regota fenntartott es latogatott prorgamozoi oldal).

Ha valaki rendes iras-tudomannyal van megaldva, kene irni egy rovidke leirast. Talan meg egy egyszeru "Hello World" szeru bemutatot is lehetne, ha van ido.

Velemeny?

koszi,

–iM

Sajnos csak véleménnyel szolgálhatok, de az ötletet messzemenőkig támogatnám, csak cikkírásra most nincs időm… De én is csodálkozom, hogy még nincs róla iromány, csak egy-két fórumhozzászólásban bukkan fel elvétve.

koszi,

lehet megprobalok valami nagyon alapot osszehozni. kisebbet mint a blog tut, mert azt eleg sokaig forditanam … az igazsag az, hogy rengeteg keretrendszer van, es ugye a sok “bába” kozott elveszik a felhasznalo :)

–iM

De ha már tervezgetünk, akkor szerintem kár lenne egy egyszerű "Hello World!" alkalmazást bemutatni, mert abból nem sok lényegi dolog derül ki. Ellenben lehetne akár egy cikksorozatot tervezni, amiben tényleg lehetne az első lépés egy "Hello World!" szintű dolog, vagy egy messzemenőkig lebutított blog, amiben mondjuk csak alap bejegyzés és komment küldési lehetőségek lennének, felhasználó azonosítás maradna első körben config file-ban, semmi tag-elés, widget-ek meg ilyesmi. Aztán a későbbi cikkekben erre építeni a többi funkciót.

Így még jobban fény derülne arra, hogy mennyire “easy, efficient and extensible” is a Yii :)

Mondjuk ha befejezem a mostani meló(ka)t, és még senki nem vetette bele magát, akkor szívesen írok. Vagy csapatmunka; valaki elkezdi, aztán akinek van ideje folytatja a következő cikkel :D Szerintem…

T.:

Endyl

hali,

nem rossz, nem rossz, de ha nekem valaki megegyszer blog demo-val akar “eladni” egy keretrendszert, akkor inkabb pupot novesztek a hatamra :)

szvsz, csinalhatnank valami egyedibbet, mondjuk egy szotarat vagy hasonlo (talan receptek, Wiki, Foci-meccsek tablazat szezonalisan stb - brainstorm Aaa).

A masik, kezdjuk nagyon egyszeruen (pl: hello vilag, ahogy mondtad) aztan meglatjuk, hogy egyaltalan erdekli e programozokat ez a rendszer vagy sem … csak legyen fent valami

apropo, hasznalja valaki a SQLite rendszert vagy minden csak My- es PostgreSQL-re porog meg mindenki?

nem tudom, hogy a google.code-nak van e olyan fiokja, hogy egyszerre tobben (lehetoleg ingye’) commit-olhassanak.

igy hirtelen ennyi …

–iM

Üdv!

[off]Azt olvastam popupot növesztesz a hátadra… :D[/off]

Hát ha nem blog (ami ha általánosságban nézzük, csak egy cikk közlő rendszer, de tény, hogy elcsépelt), akkor én is valami wikire vagy tudásbázisra szavaznék, lévén focihoz / sporthoz nem nagyon értek (mondjuk mégis most készülök majd összerakni egy kosármeccseket szezonálisan táblázatoló alkalmazást, az is lehet, hogy Yii-ben :D ).

Receptek alatt rendes ételreceptet értesz, meg ilyesmit? Az is érdekes lenne, hogy hova lehet fejleszteni.

Egy másik ötlet, ami még beugrik, az valami TODO menedzselő rendszer lehetne. Abba viszont lehet vinni érdekes kiterjesztéseket.

Ami SQLite-ot illeti, tervezem Yii-t kipróbálni extra.hu-n is, és ugye ott MySQL-hez nincs PDO csak SQLite-hoz, úgyhogy most fogok arrafele kacsintgatni, aztán meglátom mi sül ki belőle.

Google.code így a FAQ átfutása után nekem nem tűnik úgy, hogy ne lehetne ingyé többeknek commit-olni.

T.:

Endyl

Egy cikkhez elég egy wiki oldal is, nem?

A todo menedzsment jó ötlet, bár alapvetően ugyanolyan crud, mint a blog, csak egysoros. :)

Mindenesetre bemutathatnánk vele a Yii ajax-támogatását, vagy hozzácsaphatunk egykét meglévő kiterjesztést, hivatkozhatunk már megírt receptoldalakra (cookbook) is, hogy demonstráljuk a köré épített ‘technológiát’ is.

[pestaa] - a cikket mindenkepp jo lenne a weblabor.hu oldalra tenni, mert az a nagy fejlesztoi oldal ahova a programozok "osszejarnak"

[endyl] - sqlite-ot csak azert kerdeztem, mert ha programot felepitjuk es az elso oldalon megmutatjuk, hogy hogy kell beallitani az adatbazist lehet, hogy 99%-a az embereknek nem tudja mi is az a sqlite (de lehet, hogy mind kettot be kene mutatni)

A google.code-nal ketfele forraskarbantarto(!? source-control) letezik, SVN es Mercurial, melyiket akarjatok hasznalni? En az SVN-t hasznalom mar evek ota, de mindig nyitott vagyok uj dolgokra,

szerintetek az adatbazis tablakat erdemes magyarul hivni? mert en meg akkor is angolul hivtam oket, amikor semmit nem beszeltem angolul (fonokom kenyszeritett ra, de azota is halas vagyok neki :) )

Ha ezekben egyet tudunk erteni akkor elinidtok egy prodzsektet (!? project) talan a yii-hun vagy valami ilyesmi neven …,

koszi,

–iM

ui.: egyebkent szerintem a WIKI oldal keszitese a legegyszerubb, de mivel endyl emlitett egy cikk-sorozatot, akarmi belefer ;)

A cikksorozathoz is elég erőforrást ad egy wiki. Nem értem teljesen, mihez szeretnétek használni ezt a google projektet.

Az elkészült cikkek természetesen kikerülnének weblaborra, csupán az előállításukat megkönnyítendő javallottam egy cms-t. :)

szia,

en csak azert gondoltam a google projectet, mert akar tobben is dolgozhatnank egy projecten (gondolok itt kulonbozo action-okre egy kontrollerben stb), de bevallom oszinten, hogy azt a wikis oldalt nem ismerem, lehet, hogy van ra mod ott is… (ezt most kifejezetten nem magara a cikkekre ertem, csak a kodra) a cikket persze tarolhatjuk wiki formaban.

egybkent ti hasznaltok akarmilyen source-control cuccot? (de lehet, hogy ezt mar kerdeztem valahol)

–iM

Nem konkrétan az a wikis oldal a lényeg, csak maga a technológia.

A google code egyébként nyílt forráskódú licensz használatára kötelez, bár ez nekem megfelel.

Jobban belegondolva, az is támogat wikit, szóval vágjunk bele. Ha nem bánod, létrehozom a projektet hungariian néven, és meghívom mindkettőtöket, mint projekt tulajdonost.

tokeletes.

(egyebkent “sajnos” en nagy google fanatikus vagyok, mar 2000 ota hasznalom oket, amikor meg sehol nem voltak, de persze mindig probalok nem elfogult lenni. haha :) ha nagyon atesnek a lo tuloldalara csak szoljatok ram, akkor lecsitulok :) )

–iM

Nagyon nagy függője vagyok én is a hatalmas G-nek. A pocsék támogatásuk és lustaságuk ellenére majdnem minden terméküket használom.

Megtaláltam mindkettőtök elérhetőségét, és hozzáadtalak titeket, mint tulajok. Jó munkát magunknak! :)

jajj, meg valami - tudom, hogy az 1.1-es ag meg nem stabil (vagy meg nem is alfa :) ) de mire elkeszulnenk az elso cikkel (szept vege, oktober eleje), mar lehet, hogy az lesz …

kerdes: most fejlesszunk 1.0.x-re es par honap mulva mindent frissitunk 1.1.x-re, vagy mi legyen?

–iM

Az alfát is csak októberre reméli Qiang. Nem lesznek hatalmas eltérések, főleg az űrlapkezelés és adatbázismanipuláció esik átszabáson keresztül.

Azt gondolom, jobban megéri a stabil branch-ra építkezni, aztán egykét nap alatt frissíteni az újra, ha megbízhatóvá válik.

rendben.

[pestaa] most vagy hulye vagyok vagy vak (vagy nem kaptam emailt) :) Hova tetted a cuccost?

–iM

A cuccos: http://code.google.com/p/hungariian/ :)

kiraly :) (de egyebkent nem en adtam neki nevet)

[off] gratula! [/off] ;)

–iM

A nevet nem adtad, de az ötletet a Rádiióból merítettem. :) Itt kívánjátok megbeszélni, milyen alkalmazást készítsünk bemutató gyanánt? Szívesen látnék egy fotóalbumot.

szerintem itt jo, persze.

En egy wiki-re gondoltam, mert az eleg egyszeru. … viszont foto album jol hasznalhato.

Lattam , hogy mar felepitetted a klasszikus SVN szerekezetet. (trunk, branches, tags) Szerintetek igy jo lenne a projectek tarolasa?




-svn

   -tags/

      -fotoalbum1.0

      -photoalbum2.0

      -wiki1.0

      -foci1.0

      -foci2.0


   -branches/


   -trunk/

      -fotoalbum/

      -wiki/

      -foci/



ja, mi legyen az adatbazis/tabla/oszlop stb. nevekkel - magyar/angol?

–iM