Yii Framework Forum: Jak pozbyć się ciągu znaku "Web" z urla - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Jak pozbyć się ciągu znaku "Web" z urla Rate Topic: ***** 1 Votes

#1 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 13 February 2017 - 02:12 PM

Witam forumowiczów,

Mam małe pytanie,

Czy ktoś się orientuje jak z url'a pozbyć się stringu "/web", ale nie metodą przeniesienia zawartości katalogu "web" do roota, tylko za pomocą htaccess'a albo jakąś inną bezpieczniejszą metodą?

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam
0

#2 User is offline   pceuropa 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 95
  • Joined: 28-October 14
  • Location:Bruxelles, Belgium

Posted 13 February 2017 - 03:29 PM

To zależy od dwóch czyników:
1. Jakiego serwera używasz nginx czy apache ? zakladam ze apache
2. Jakiej aplikacji Yii2 używasz advanced czy basic? zakladam ze advanced

Trzeba ustawić plik konfiguracyjny Yii2 i plik konfiguracyjny apache
W config apache ustawić tak żeby folderem public był folder patch/to/app/frontend/web lub patch/to/app/web (jezeli basic)

W domyślnej konfiguracji Yii2 można w configu ustawić

'urlManager' => [
     'hostInfo' => 'http://site.dev/',
]


jezeli backend jest w tej samej domenie co frontend to config backend trzeba folder root ustawic na patch/to/app/frontend
a w pliu Yii2 bawimy sie jedynie maksymalnie dwoma atrybutami

'urlManager' => [
				'baseUrl' => '/admin',
				'scriptUrl'=>'/admin/index.php',
		],
'request' => [

            'baseUrl' => '/admin',   // wazne dla urlManager
        ]


Zadkładam że w twoim przypadku wystarczy zmienic plik konfiguracyjny apache.
My Bitcoin | BOINC Science Project: Universe@Home & Radioactive@home
0

#3 User is offline   rob006 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 159
  • Joined: 01-January 13
  • Location:Lublin, Poland

Posted 13 February 2017 - 04:39 PM

Jeśli nie możesz zmienić głównego katalogu domeny w ustawieniach serwera www, możesz utworzyć dowiązanie symboliczne z "web" do głównego katalogu domeny. Wtedy pliki z projektem mogą być gdziekolwiek.
0

#4 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 14 February 2017 - 07:19 AM

View Postpceuropa, on 13 February 2017 - 03:29 PM, said:

To zależy od dwóch czyników:
1. Jakiego serwera używasz nginx czy apache ? zakladam ze apache
2. Jakiej aplikacji Yii2 używasz advanced czy basic? zakladam ze advanced

Trzeba ustawić plik konfiguracyjny Yii2 i plik konfiguracyjny apache
W config apache ustawić tak żeby folderem public był folder patch/to/app/frontend/web lub patch/to/app/web (jezeli basic)

W domyślnej konfiguracji Yii2 można w configu ustawić

'urlManager' => [
     'hostInfo' => 'http://site.dev/',
]


jezeli backend jest w tej samej domenie co frontend to config backend trzeba folder root ustawic na patch/to/app/frontend
a w pliu Yii2 bawimy sie jedynie maksymalnie dwoma atrybutami

'urlManager' => [
				'baseUrl' => '/admin',
				'scriptUrl'=>'/admin/index.php',
		],
'request' => [

            'baseUrl' => '/admin',   // wazne dla urlManager
        ]


Zadkładam że w twoim przypadku wystarczy zmienic plik konfiguracyjny apache.


apache tak, ale mam wersję basic...

kojarzysz może jak się to nazywa w configu apache'a ?

dzięki za pomoc
0

#5 User is offline   pceuropa 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 95
  • Joined: 28-October 14
  • Location:Bruxelles, Belgium

Posted 14 February 2017 - 10:37 AM

W configu apache nazywa się to vhost. Jak ustawisz vhost to w folderze web musisz zostawić domyślny plik htaccess

RewriteEngine on

# If a directory or a file exists, use the request directly
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
# Otherwise forward the request to index.php
RewriteRule . index.php

My Bitcoin | BOINC Science Project: Universe@Home & Radioactive@home
0

#6 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 17 February 2017 - 02:11 PM

dzięki za info.
1

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users