Yii Framework Forum: Jak przesłać link metodą post - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Jak przesłać link metodą post Rate Topic: ***-- 1 Votes

#1 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 08 February 2017 - 11:47 AM

Witam forumowiczów,

Mam problem, bardzo proszę o pomoc - dzięki.

Czy ktoś może orientuje się jak utworzyć link wysyłający dane w urlu metodą POST, a nie GET ? Chodzi mi o to żeby ukryć dane w urlu (queryString)

Przeszukałem trochę google'a, ale wszystkie metody nie działają.

U mnie to nie chodzi:

http://www.yiiframew...nd-post-method/

Bardzo dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam
0

#2 User is offline   Bizley 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 922
  • Joined: 29-July 14
  • Location:Wrocław

Posted 08 February 2017 - 11:59 AM

data-method="post" działa w widokach, jeśli masz dodany asset z yii.js (czyli YiiAsset).
http://bizley.pl ʕ•ᴥ•ʔ
0

#3 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 08 February 2017 - 12:23 PM

View PostBizley, on 08 February 2017 - 11:59 AM, said:

data-method="post" działa w widokach, jeśli masz dodany asset z yii.js (czyli YiiAsset).


Hmm... a to jedyny sposób na ukrycie query-string'a, czy jeszcze da się to jakoś obejść ?

Dzięki za info.
0

#4 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 08 February 2017 - 12:34 PM

U mnie to:

Html::a('Znalazłem', ['zaginiecie/znalazlem'], ['data-method' => 'post', 'data-params' => ['id_psa'=>$id_psa]] )


na widoku, a

$post = Yii::$app->request->post();
var_dump($post);


w kontrolerze nie chce pójść...

po var_dumpie dostaję pustą tablice...

w źródle mam:

<script src="/animals/web/assets/1b9fa26f/yii.js"></script>


więc rozumiem, że mam yii.js
0

#5 User is offline   Bizley 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 922
  • Joined: 29-July 14
  • Location:Wrocław

Posted 09 February 2017 - 03:28 AM

Ale parametry nie w data-params tylko normalnie w linku.
http://bizley.pl ʕ•ᴥ•ʔ
0

#6 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 09 February 2017 - 11:57 AM

View PostBizley, on 09 February 2017 - 03:28 AM, said:

Ale parametry nie w data-params tylko normalnie w linku.


Html::a('Znalazłem', ['zaginiecie/znalazlem','id_psa'=>$id_psa], ['data-method' => 'post'] )


to też nie działa...
0

#7 User is offline   Bizley 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 922
  • Joined: 29-July 14
  • Location:Wrocław

Posted 09 February 2017 - 12:23 PM

Wybacz, mój błąd. 'data-params' jednak. Działa.

Kontroler:
public function actionTest()
{
    var_dump($_POST);
    return $this->render('test');
}


Widok:
<?= yii\helpers\Html::a('Link', ['site/test'], ['data-method' => 'post', 'data-params' => ['key' => 'value']]);


Rezultat:
array (size=2)
  '_csrf' => string 'N1VtNk81VDdfeCsCI2MsexosJwUFXhkCbTcUWB1GCwNiLBxBCkFgcQ==' (length=56)
  'key' => string 'value' (length=5)

http://bizley.pl ʕ•ᴥ•ʔ
0

#8 User is offline   Sero 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-February 15

Posted 09 February 2017 - 12:31 PM

View PostBizley, on 09 February 2017 - 12:23 PM, said:

Wybacz, mój błąd. 'data-params' jednak. Działa.

Kontroler:
public function actionTest()
{
    var_dump($_POST);
    return $this->render('test');
}


Widok:
<?= yii\helpers\Html::a('Link', ['site/test'], ['data-method' => 'post', 'data-params' => ['key' => 'value']]);


Rezultat:
array (size=2)
  '_csrf' => string 'N1VtNk81VDdfeCsCI2MsexosJwUFXhkCbTcUWB1GCwNiLBxBCkFgcQ==' (length=56)
  'key' => string 'value' (length=5)



ok. już wszystko czaje. data-params to raz, a dodatkowo plik yii.js musi być w kodzie strony u góry. dlatego wcześniej nie chodziło...

Dzięki wielkie za pomoc,

Pozdrawiam
0

#9 User is offline   Bizley 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 922
  • Joined: 29-July 14
  • Location:Wrocław

Posted 09 February 2017 - 12:33 PM

Nie musi być w head.
http://bizley.pl ʕ•ᴥ•ʔ
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users