Yii Framework Forum: Help, pomocy! Model w module. - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Help, pomocy! Model w module. Rate Topic: -----

#1 User is offline   piterrr 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 3
  • Joined: 28-October 09

Posted 29 November 2009 - 02:40 PM

Cześć,

Pewnie znajdzie sie tu ktos kto bedzie mogl mi pomoc.

Zrobiłem sobie w aplikacji moduł 'admin'. Taki zwykły zestaw paneli który umożliwia mi m.in. dodawanie nowości na stronie.

W tym module mam model 'News'. Jeżeli korzystam z tego modelu w akcjach kontrolerów będących częściami modułu 'amin' to wszystko jest oczywiste i ok. Piszę sobie np 'News::model()->count($criteria)'.
Ale teraz chciałbym na stronie głównej tej aplikacji wyświetlić te nowości. :)
I pytanie w jaki sposób uzyskać dostęp do modelu 'News' w module 'admin' z kontrolera nie należącego do modułu 'admin'?
0

#2 User is offline   gawronzo 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 40
  • Joined: 10-November 09
  • Location:Poland/Lublin

Posted 22 December 2009 - 07:31 AM

Każdy moduł automatycznie importuje należące do niego modele podobnym kodem:

		// import the module-level models and components
		$this->setImport(array(
			'cs.models.*',
			'cs.components.*',
		));


Jeżeli jednak chcesz użyć modelu z innego modułu musisz go zaimportować za pomocą metody:

YiiBase::import()


http://www.yiiframew...e#import-detail

Potem możesz już na nim działać :)
0

#3 User is offline   drylko 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 86
  • Joined: 13-September 09
  • Location:Poland

Posted 25 December 2009 - 06:53 AM

W protected/config/main.php masz możliwość zdefiniowania klas i/lub katalogów klas, które mają być importowane przy starcie aplikacji...


return array(
  .....
  'import'=>array(
    .....
    'application.modules.admin.models.*',
  ),
  .....
);


Więc jeśli Twój moduł nazywa się admin, to dodanie takiej linii j/w do 'import' spowoduje, że każdy model z modułu admin będzię widoczny w całej aplikacji
0

#4 User is offline   micz 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 31
  • Joined: 05-June 09

Posted 31 March 2010 - 11:59 AM

Może któryś moderator usunać posta, napisałem nie w tym temacie :/
0

#5 User is offline   Trejder 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 1,193
  • Joined: 06-October 10
  • Location:Southern Poland

Posted 09 November 2010 - 02:35 AM

View Postmicz, on 31 March 2010 - 11:59 AM, said:

Może któryś moderator usunać posta, napisałem nie w tym temacie :/

Obawiam się, że nie ma polskiego moderatora forum, a nie jestem pewien, czy nawet istnieje ktoś kto moderuje całe forum, we wszystkich językach! :)
Proud Cookbook author, though still learning powerful Yii! :] See my generic profile for more information. Cheers!
0

#6 User is offline   zegarmistrz001 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 34
  • Joined: 06-April 09

Posted 09 November 2010 - 05:31 AM

Zawsze można skorzystać z opcji Report, która jest pod każdym postem.
0

#7 User is offline   Trejder 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 1,193
  • Joined: 06-October 10
  • Location:Southern Poland

Posted 15 November 2010 - 05:44 AM

View Postzegarmistrz001, on 09 November 2010 - 05:31 AM, said:

Zawsze można skorzystać z opcji Report, która jest pod każdym postem.

Nie wspominając już o tym, że pod każdym WŁASNYM postem jest opcja "Edit" i "Delete". Zwłaszcza z tej ostatniej warto skorzystać zamiast prosić być-może-wirtualnego moderatora o skasowanie postu! :) :) :)
Proud Cookbook author, though still learning powerful Yii! :] See my generic profile for more information. Cheers!
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users