Yii Framework Forum: Actionadmin Wyswietlanie Zawartosci Na Podstawie Konkretnego Id - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Actionadmin Wyswietlanie Zawartosci Na Podstawie Konkretnego Id Rate Topic: -----

#1 User is offline   kogut 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 19
  • Joined: 16-May 14
  • Location:Dublin, Ireland

Posted 02 July 2014 - 12:07 PM

Siemka,

używając domyślnej akcji -> actionAdmin mogę wylistować zawartość bazy danych na podstawie modelu w View używając widget-a.

To wszystko jest domyślne.

Czyli mam jakieś dane w bazie i za pomocą powyższego wszystko mi się wyświetli w view "admin".

Jednakże jeśli jedno z pol modelu zawiera jest polem id autora - jak wylistowac tylko te rekordy, które zawierają tylko to konkretne id?

Admin action może przeglądać wszystkie rekordy, chciałbym stworzyć akcje dla zwykłego użytkownika, który tylko będzie mógł wylistowac rekordy należące do niego.

Mam nadzieje ze zbytnio tego nie zagmatwałem

Gdybyście mogli dać mi wskazówkę proszę gdzie szukać, co czytać.

Dzięki i pozdrawiam.

Marcin.
0

#2 User is offline   gadd33 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 22
  • Joined: 15-April 09
  • Location:Opole / Poland

Posted 03 July 2014 - 03:10 AM

1. Możesz dodać defaultScope w modelu, ale to zabezpieczy ci wszystkie SELECT'y przez ActiveRecord:

  
public function defaultScope()
  {
    return array(
      'condition'=>'"autorId" = '.Yii::app()->user->id,
    );
  }


2. Albo dodaj warunek w search():

	public function search()
	{
		$criteria = new CDbCriteria;
		$criteria->addCondition('"autorId" = '.Yii::app()->user->id);
...


Gdybyś chciałbyś to samo dla innych akcji to w kontrolerze w loadModel() dodaj ten sam condition.
1

#3 User is offline   kogut 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 19
  • Joined: 16-May 14
  • Location:Dublin, Ireland

Posted 21 July 2014 - 11:35 AM

View Postgadd33, on 03 July 2014 - 03:10 AM, said:

1. Możesz dodać defaultScope w modelu, ale to zabezpieczy ci wszystkie SELECT'y przez ActiveRecord:

  
public function defaultScope()
  {
    return array(
      'condition'=>'"autorId" = '.Yii::app()->user->id,
    );
  }


2. Albo dodaj warunek w search():

	public function search()
	{
		$criteria = new CDbCriteria;
		$criteria->addCondition('"autorId" = '.Yii::app()->user->id);
...


Gdybyś chciałbyś to samo dla innych akcji to w kontrolerze w loadModel() dodaj ten sam condition.



Dziekuje Ci bardzo za pomoc i sorry ze tak dlugo zwlekalem z odpowiedzia. Javy sie ucze i solarisa. Czas strasznie przyspieszyl jakos.. Pozdrawiam!!!!! i dzieki za pomoc, dziala!!

Marcin.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users