Yii Framework Forum: Szukanie Po Rekordzie Innej Tabeli - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Szukanie Po Rekordzie Innej Tabeli Rate Topic: -----

#1 User is offline   Evermind 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 3
  • Joined: 06-June 14

Posted 07 June 2014 - 04:13 AM

Witam. Jestem nowy w yii(w ogole w php :P) i mam kilka pytan :)

Ogarnalem to 1 z szukanie po rekordzie - przepraszam za klopot ;D

2 pytanko dotyczy realcji jeden do jednego - mam dwie realcje Naprawe i Rachunek ktora mam 1:1 ale niestety po stworzeniu dzieki gii mam mozliwosc dodania kilku rachunkow z ta sama naprawa czy jest jakis prosty sposob na ograniczenie tego?

I ostatnie pytanie - czy jest tez jakis prosty sposob na zrobienie kaskadowego usuwania(baza z mysql)

Tak jak pisze jestem nowy i jeszcze nie do konca wszystko rozumiem :D

Pozdrawiam
0

#2 User is offline   nineinchnick 

  • Master Member
  • PipPipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 622
  • Joined: 12-September 11
  • Location:Bialystok, Poland

Posted 07 June 2014 - 02:41 PM

Drugiego pytania nie zrozumiałem, możesz spróbować sformułować je jeszcze raz, trochę dokładniej?

Kaskadowe usuwanie możesz zrealizować w samym MySQL definiując ograniczenie klucza obcego z opcją ON DELETE CASCADE. Jeśli masz jakiś bardzo ważny powód, aby nie tworzyć takiego ograniczenia w bazie, to kaskadowe usuwanie musisz zrobić ręcznie, tzn przed usunięciem rekordu po prostu wywołać drugie zapytanie kasujące powiązane rekordy.
Don't be a dick.
0

#3 User is offline   Evermind 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 3
  • Joined: 06-June 14

Posted 12 June 2014 - 05:37 PM

Ok. Dorwalem sie do projektu znowu. Kazdy z moich problemow zostal rozwiazany, ale pojawil sie kolejny.
Widze w plikach aplikacji, ze sa tam polskie tlumaczenia bledow. Czy jest mozliwosc ich "odpalenia"? Np. zapisujac do tabeli nowy rekord i podany ten sam klucz glowny pojawia sie
"
Please fix the following input errors:

ID naprawy "1" has already been taken.
"
Czy jednak trzeba to robic "recznie", a jesli tak to czy jest jakis poradnik?

Drugie pytanie. Jak w latwy sposob wyswietli dane z dwoch tabel na jednym widoku(tak zeby klucze obce sie zgadzaly oczywiscie)?

Pozdrawiam i prosze nie krzyczec na nowego :D
0

#4 User is offline   afnwork 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 09-May 12

Posted 13 June 2014 - 02:54 AM

Quote

sa tam polskie tlumaczenia bledow. Czy jest mozliwosc ich "odpalenia"?

W pliku konfiguracji
return array(
  ....
    'language' => 'pl', // <- ten fragment
  ...    
    'import' => array(
    ),
    'modules' => array(...
  ....

0

#5 User is offline   Evermind 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 3
  • Joined: 06-June 14

Posted 14 June 2014 - 03:40 AM

Up
Heh probowalem tak i cos dzialac nie chcialo, ale teraz jest wszystko w porzadku - dzieki! A ktos na temat kolejnego problemu moglby sie wypowiedziec?

Pozdrawiam
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users