Yii Framework Forum: Aktualizacja Dropdowlist Z Ajax? - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Aktualizacja Dropdowlist Z Ajax? Rate Topic: -----

#1 User is offline   Jarek 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 35
  • Joined: 06-May 13

Posted 22 July 2013 - 05:14 AM

Witam,

Mam taki kod:

echo $form->dropDownList($model, 'id_kategorie', $list, array('prompt' => 'Wybierz Główną Kategorie',
'ajax' => array(
'type' => 'POST',
'url' => SiteController::createUrl('loadkategorie'),
'update'=>'#id_podkategorie',
'data' => array('id_kategorie' => 'js:this.value'),
)));
//aktulizuje mi liste:
echo CHtml::dropDownList('id_podkategorie', '', array(), array('prompt' => 'Wybierz Podkategorie'));
i ok działa
ale chciałbym linie
echo CHtml::dropDownList('id_podkategorie', '', array(), array('prompt' => 'Wybierz Podkategorie'))
zmienić na
echo $form->dropDownList($model,'id_podkategorie', '', array(), array('prompt' => 'Wybierz Podkategorie')); by wykonać insert, niestety nie działa pojawia się komunikat Invalid argument supplied for foreach().
Jak rozwiązać ten problem, jakie argumenty powinny być w echo $form->dropDownList?

Pozdrawiam
Jarek
0

#2 User is offline   mirunho 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 170
  • Joined: 19-December 12
  • Location:Gdansk, Poland

Posted 22 July 2013 - 06:47 AM

dropDownList dla CHtml'a :
public static string dropDownList(string $name, string $select, array $data, array $htmlOptions=array ( ))
dla CActiveForm:
public string dropDownList(CModel $model, string $attribute, array $data, array $htmlOptions=array ( ))

Polecam http://www.yiiframew...com/doc/api/1.1
0

#3 User is offline   Jarek 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 35
  • Joined: 06-May 13

Posted 22 July 2013 - 08:02 AM

Probowałem coś takiego:

echo $form->dropDownList($model, 'id_podkategorie', 'id_kategorie', array());

ale i to nie poszło Invalid argument supplied for foreach()
0

#4 User is offline   mentorq 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-June 13

Posted 22 July 2013 - 01:59 PM

Może nie będzie to idealna pomoc, ale na forum przewinęło mi się chyba 10 podobnych tematów więc na pewno rozwiązanie jest ;)
0

#5 User is offline   mirunho 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 170
  • Joined: 19-December 12
  • Location:Gdansk, Poland

Posted 23 July 2013 - 01:33 AM

View PostJarek, on 22 July 2013 - 08:02 AM, said:

Probowałem coś takiego:

echo $form->dropDownList($model, 'id_podkategorie', 'id_kategorie', array());

ale i to nie poszło Invalid argument supplied for foreach()

Jak widzisz powyżej w tym co napisałem 3 parametr to array(), natomiast 4 parametr jest opcjonalny, dlatego też Twoja linijka powinna wyglądać mniej wiecej :
  echo $form->dropDownList($model, 'id_podkategorie', array());


Pozdrawiam i życze miłego dnia.
0

#6 User is offline   Jarek 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 35
  • Joined: 06-May 13

Posted 23 July 2013 - 04:49 AM

Musiałem zmienić pierwszy dropDownList-update na coś takiego:
//
echo $form->dropDownList($model, 'id_kategorie', $list, array('prompt' => 'Wybierz Główną Kategorie',
'ajax' => array(
'type' => 'POST',
'url' => SiteController::createUrl('loadkategorie'),
'update' => '#'.CHtml::activeId($model,'id_podkategorie'),
'data' => array('id_kategorie' => 'js:this.value'),

)));
//
a drugi dropDownList został bez zmian:
//
echo $form->dropDownList($model, 'id_podkategorie', array());
//

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jarek
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users