Yii Framework Forum: Wydajność, Czy Inny Problem - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Wydajność, Czy Inny Problem Rate Topic: -----

#1 User is offline   JoShiMa 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 7
  • Joined: 12-July 13

Posted 12 July 2013 - 03:11 PM

Tytułem wstępu napiszę, że framework Yii dopiero poznaję a projekt w bardzo zaawansowanym stanie odziedziczyłam po kimś. Zupełnie niespodziewanie zaczął pojawiać się dziwny błąd, który na pierwszy rzut oka wygląda jak błąd w zapytaniu, bo pojawia się komunikat:

CDbCommand nie zdołał wykonać instrukcji SQL: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''10'' at line 15

Jednak zapytanie jest prawidłowe i żadnego syntax error w nim nie ma. Tym bardziej że, jeśli po pojawieniu się tego błędu spróbować przeładować stronę, to wszystko się wykonuje prawidłowo. Czy ktoś potrafi mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny?

Włączyłam profilowanie. Zapytania, mimo iż jest ich dużo i są dość zawiłe to wykonują się raczej szybko.

Ponieważ jest to mój pierwszy post nie mogę podać linka pod którym można sobie obejrzeć jak to wygląda w działaniu. :/
0

#2 User is offline   aquasite.pl 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 16
  • Joined: 20-May 11

Posted 12 July 2013 - 05:47 PM

Wklej treść zapytania. Podaj linka do aplikacji (dodając spacje w linku lub inaczej modyfikując możliwe, że przejdzie).
0

#3 User is offline   JoShiMa 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 7
  • Joined: 12-July 13

Posted 12 July 2013 - 06:43 PM

View Postaquasite.pl, on 12 July 2013 - 05:47 PM, said:

Wklej treść zapytania. Podaj linka do aplikacji (dodając spacje w linku lub inaczej modyfikując możliwe, że przejdzie).

Wam też się zdarza, że po kilku nocach bezowocnych poszukiwań znajdujecie odpowiedź tuż po tym jak zadacie pytanie?

Znalazłam odpowiedź, ale nie mogę opisać, bo mi wyrzuca, że mój post jest spamem :/
0

#4 User is offline   JoShiMa 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 7
  • Joined: 12-July 13

Posted 13 July 2013 - 02:57 PM

Problem był spowodowany tym, że jedna ze zmiennych, w magiczny sposób (z powodu bindowania do komendy) zmieniała typ z liczby na łańcuch znaków. Zastanawia mnie tylko dlaczego po ponownym przełądowaniu strony działało już prawidłowo.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users