Yii Framework Forum: Composite Primary Key - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Composite Primary Key Rate Topic: -----

#1 User is offline   mentorq 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-June 13

Posted 04 July 2013 - 06:43 AM

Witam, mam bardzo duży problem, otóż przy próbie stworzenia CRUD wyskakuje błąd
Table 'tbl_user' has a composite primary key which is not supported by crud generator.


Moja tabela wygląda tak: Posted Image

Jak to rozumieć i jak można to rozwiązać ? Na innych forach znalazłem tylko wypowiedzi dotyczące występowania tego błędu i nic co dałoby rozwiązanie.
0

#2 User is offline   mirunho 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 170
  • Joined: 19-December 12
  • Location:Gdansk, Poland

Posted 04 July 2013 - 07:01 AM

Mozesz sprobowac:
http://www.yiiframew.../extension/giix
0

#3 User is offline   sidewinder 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 218
  • Joined: 08-July 09
  • Location:Poland

Posted 04 July 2013 - 07:17 AM

Giix jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli potrzebujesz złożone klucze główne. Skoro pytasz o co chodzi, to zakładam, że nie dodałeś ich celowo :).
Otwórz swój model w mysql workbench, kliknij dwa razy w tabele o którą chodzi, w zakładce indexes znajdź wpis PRIMARY i upewnij się, że po prawej stronie jest zaznaczona tylko jedna kolumna - zazwyczaj id. Zsynchronizuj model z bazą danych i odpal gii raz jeszcze.

edit:
Oczywiście to przy założeniu, że korzystasz z mysql workbench (widziałem w innym wątku). W innym przypadku musisz sobie wyszukać drogę do edycji indeksów.
---------------------------------------------------------------------
"Never memorize what you can look up in books."
Albert Einstein
0

#4 User is offline   mentorq 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-June 13

Posted 04 July 2013 - 08:02 AM

Dzięki wielkie za odpowiedź. Dzisiaj spróbuje popracować z giix`em.

Jeszcze jedno:

Quote

Otwórz swój model w mysql workbench, kliknij dwa razy w tabele o którą chodzi, w zakładce indexes znajdź wpis PRIMARY i upewnij się, że po prawej stronie jest zaznaczona tylko jedna kolumna - zazwyczaj id.


Sprawdziłem to i niestety ale mam pozaznaczane w taki sposób:
Posted Image

Posted Image

Jeżeli odznaczę wszystkie PK poza tym właściwym wtedy uzyskuje taki efekt:
Posted Image

Posted Image

Tylko teraz pytanie. Czy po odznaczeniu tych wartosci jako PK czy właściwości relacji pozostaną ?
0

#5 User is offline   sidewinder 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 218
  • Joined: 08-July 09
  • Location:Poland

Posted 04 July 2013 - 08:14 AM

Przejdź na zakładkę Foreign Keys i sprawdź sam :).




Powinno wszystko działać. W szczególnych przypadkach wyszukiwanie będzie wolniejsze. Ale najgorsze co może być to przedwczesna optymalizacja, więc nie przejmuj się tym teraz.
---------------------------------------------------------------------
"Never memorize what you can look up in books."
Albert Einstein
0

#6 User is offline   mentorq 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 105
  • Joined: 26-June 13

Posted 04 July 2013 - 08:18 AM

Dzięki wielkie. Na pierwszy rzut oka działa :) Dam znać jak wklepie trochę więcej danych. Póki co wielki + dla Was panowie.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users