Yii Framework Forum: Ścieżki Do Kontrolerów Podczas Tworzenia Akcji I Linków - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Ścieżki Do Kontrolerów Podczas Tworzenia Akcji I Linków Rate Topic: -----

#1 User is offline   Chris_ 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 06-June 13

Posted 06 June 2013 - 01:27 AM

Witam wszystkich
Jako początkujący w Yii natknąłem się na pewien problem. Mianowicie mam ustawiony urlManager i wszystko działa aż miło. Mam instalację Yii na lokalnym (wamp) w pewnym katalogu. I teraz jeśli np. tworzę formularz i wpiszę tak:

<?php echo CHtml::beginForm('group/generatePdf', 'post', array('target'=>'_blank')); ?>


to po kliknięciu przerzuca mnie do:
127.0.0.1/yii/group/print/group/generatePdf


Jeśli wpiszę:
<?php echo CHtml::beginForm('/group/generatePdf', 'post', array('target'=>'_blank')); ?>

to po kliknięciu przerzuca mnie do:
127.0.0.1/group/generatePdf


Aby zadziałało muszę pisać tak:
<?php echo CHtml::beginForm('yii/group/generatePdf', 'post', array('target'=>'_blank')); ?>

co przecież mija się z celem, bo potem przerzucę aplikację gdzie indziej i będę musiał to wszędzie zmieniać.

O co chodzi? Nie mogę z jednego widoku przedostać się do innego kontrolera.

Jeszcze jedno małe pytanie jak wydobyć w łatwy sposób główny katalog aplikacji?

Z góry dziękuję za informację.
0

#2 User is offline   andrzej1_1 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 67
  • Joined: 16-April 13

Posted 06 June 2013 - 01:45 AM

Nie jestem pewny ale spróbuj może '//group/generatePdf'. Możesz tez pobawić sie z Yii::getPathOfAlias() i Yii::app()->baseUrl
0

#3 User is offline   .viktor. 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 89
  • Joined: 25-August 10
  • Location:Sokołów Podlaski, Poland

Posted 06 June 2013 - 01:46 AM

Cześć w api jest napisane, że parametrem ma być "the form action URL (see normalizeUrl for details about this parameter.)"
więc wpisz tak:
<?php echo CHtml::beginForm(array('group/generatePdf'), 'post', array('target'=>'_blank')); ?>

możesz jeszcze dodać parametry get do url, np tak:
array('post/list', 'page'=>3) //wygenerowany będzie taki URL /index.php?r=post/list&page=3.

0

#4 User is offline   Chris_ 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 06-June 13

Posted 06 June 2013 - 02:00 AM

View Postandrzej1_1, on 06 June 2013 - 01:45 AM, said:

Nie jestem pewny ale spróbuj może '//group/generatePdf'. Możesz tez pobawić sie z Yii::getPathOfAlias() i Yii::app()->baseUrl


Przerzuca do adresu group/generatePdf
0

#5 User is offline   Chris_ 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 6
  • Joined: 06-June 13

Posted 06 June 2013 - 02:00 AM

View Post.viktor., on 06 June 2013 - 01:46 AM, said:

Cześć w api jest napisane, że parametrem ma być "the form action URL (see normalizeUrl for details about this parameter.)"
więc wpisz tak:
<?php echo CHtml::beginForm(array('group/generatePdf'), 'post', array('target'=>'_blank')); ?>

możesz jeszcze dodać parametry get do url, np tak:
array('post/list', 'page'=>3) //wygenerowany będzie taki URL /index.php?r=post/list&page=3.



Dokładnie tak samo wpisuje i źle to linkuje
0

#6 User is offline   .viktor. 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 89
  • Joined: 25-August 10
  • Location:Sokołów Podlaski, Poland

Posted 06 June 2013 - 02:07 AM

No to wyłącz na chwilę UrlManagera i sprawdź czy bęzie ok, wydaje mi się, że tu może tkiwć problem. Jak sprawdzisz to pisz, albo przy okazji podrzuć config.php.
Ach i zapomniałem zapytać to aplikacja modułowa czy nie, bo jak masz ten kontroler w module to musisz dodać nazwę modułu w normalizeUrl.
0

#7 User is offline   .viktor. 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 89
  • Joined: 25-August 10
  • Location:Sokołów Podlaski, Poland

Posted 06 June 2013 - 02:27 AM

No i możesz spróbować, zrobić tak:
CHtml::beginForm($this->createUrl('group/generatePdf'),'post',array('target'=>'_blank'));

0

#8 User is offline   1cichy 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 24
  • Joined: 12-June 12
  • Location:Poland

Posted 06 June 2013 - 02:49 AM

Proponuje ustawić vhost-a lub ewentualnie w .htaccess dodać
RewriteBase /yii/
. To powinno rozwiązać twój roblem.
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users