Yii İle Geliştirilmiş Ünlü Bir Türk Web Sitesi

Merhaba,

Yii ile geliştirdiğim bir projeyi ve deneyimlerimi aktarmak istiyorum.

Vademecum Online çoğu kişinin televizyon reklamlarından tanıdığı Hastaneler, doktorlar ve eczacılar tarafından kullanılan bir ilaç rehberidir. İçerisinde 12.000’in üzerinde ilaç bilgisi, 4.000’in üzerinde etken madde bilgisi, 5 Milyonun üzerinde ilaç-ilaç, ilaç-hastalık, ilaç-semptom ve ilaç-hasta sınıfı etkileşim bilgileri bulunmakta.

Tek yazılımcı olarak bulunduğum bu proje Yii Framework, Bootstrap, PostgreSQL ve Ubuntu Server üzerinde çalışmakta. Veri tabanında 160’ı geçkin ilişkilendirilmiş tablo bulunuyor.

Böyle bir projeyi sıfırdan tek bir yazılımcı ile geliştirmek ve ayrıca güncel değişiklikleri anında uygulamak oldukça zor bir iş. Yii Framework ile kısa bir sürede bu zorlu işin üstesinden gelebildik. Performans’ı ise muhteşem.

Üyelik ile içerisinde bulunan bilgilerden faydanalanabilindiği için yukarıdaki linkte örnek ilaç linkini verdim. Aşağıda ekran görüntülerini ekliyorum.

Büyük yada küçük bir web uygulaması geliştirecekseniz Yii ile rahatlıkla hızlı bir şekilde üstesinden gelebilirsiniz. Yii kullandıktan sonra diğer frameworklerin yüzüne bakası gelmiyor insanın :)

Sevgiler…

Burhan Çetin

http://www.burhancetin.com

Tebrik ederim.Yii anlatırsanız insanlarda faydalanır.

Teşekkür ederim. Yii ile ilgili bir site açmayı planlıyorum, domainini çoktan aldım. Tek başıma olmamdan dolayı işlerden bir türlü vakit kalmıyor. Umarım kısa zamanda vakit bulup bir şeyler çıkartabilirim.

@ McQueen,

Bu konuda bildiklerimi sitende paylaşırım.Bende yaklaşık 20 gündür aktif bir şekilde yii üzerine çalışıyorum.İnsanlara yardımcı oluruz umarım.

@cemal öncelikle siteyi oluşturmak gerek, siteyi oluşturduğumda sizinle iletişime geçerim. bana mail ve iletişim (telefon vb) bilgilerinizi pm atabilirseniz sevinirim.

domainler: yiiturkiye.com - yiiframeworkturkiye.com

Bana burdan her zaman ulaşabilirsin.Yii konusunda kendinizi iyi hissediyor musunuz?

Her konuda her zaman bir eksiğim elbette vardır. Evet iyi hissediyorum. Süpermiyim? Hayır.

@Burhan Bey,

Anladım.İlla ki o herkes için geçerli.Forumda sorusu olan arkadaşların sorularını çözersiniz artık :)

Çok güzel bir çalışma olmuş.

Teşekkürler knox…

Verileri xml ile mi çektiniz hocam ? Veri girişlerini nasıl hallettiniz? Zorlandığınız noktalar nelerdi?

Hayır, SQL sorguları ile halledildi. Daha öncede yii ile karmaşık projeler geliştirdiğim için bir zorlanma olmadı.

Veri girişleri için yine bootstrap kullanılarak ayrı bir arayüz oluşturuldu. Bir admin panel gibi…

veritabanı sorgularında Active Record, Query Builder yada saf sql, hangisini kullandınız merak ettim. Ben AR kullanımında özellikle 3. tablo ilişkilendirmesinden sonra ciddi derecede performans kaybı yaşıyorum.

Çoğunluklar Active Record kullanıldı. 2-3 yerde ise query builder… 3. kademe tablo ilişkilendirmelerinde her hangi bir performans kaybı yaşamadım fakat, 10-15 farklı tabloya ilişkiyi ve bunların altında yer alan 2-3 alt tablo ilişkilerini birden sorguladığımda evet gerçekten büyük performans kaybı yaşadım.

index, cluster oluşturma gibi çözümlerde işe yaramadı.

varsın olsun 5-6 farklı sorgu çalıştırayım diyerek yola devam ettim. Gördüm ki performans süper. lazy querylerde sorun yaşamıyorsun.