Yii Framework Forum: Problem Z Dropdownlist - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Problem Z Dropdownlist Rate Topic: -----

#1 User is offline   ameth69 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 39
  • Joined: 19-March 13

Posted 19 March 2013 - 02:33 PM

Witam wygenerowałem sobie webapp w yii i przerobiłem wstępnie loginform na registerform

dodaję w view/site/register.php

dodaje

<?php echo CHtml::dropDownList('listname', $select, $model->genderOptions,array('empty' => '(Select a gender')); ?>


wydaję mi się że warstwa modelu powinna być w models/RegisterForm.php więc tam dodaje sobie funkcję

public function getGenderOptions(){ return array('M' => 'Male', 'F' => 'Female'); }



otrzymuję note Undefined variable: select

może mi ktoś pomóc jak to powinno wyglądać bo dopiero się uczę tego framowrka i nie rozumiem za bardzo tego. Dodam że to jest przykład dropDownList ze strony yii
0

#2 User is offline   luk1999 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 35
  • Joined: 20-April 11
  • Location:Poland

Posted 19 March 2013 - 03:54 PM

Na początek zamień $select na null (drugi parametr CHtml::dropDownList). Ten parametr określa, która wartość ma być domyślnie zaznaczona.
0

#3 User is offline   ameth69 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 39
  • Joined: 19-March 13

Posted 19 March 2013 - 04:04 PM

Dzięki wielkie czytałem dokumentację i jakoś nie docierało to do mnie:)
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users