Yii Framework Forum: dropDownList i wartość domyślna - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

dropDownList i wartość domyślna Rate Topic: -----

#1 User is offline   kkozlowski 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 15
  • Joined: 05-November 10

Posted 13 November 2010 - 09:08 AM

Witam,
chciałbym żeby w dropDownList była już jakaś wartość domyślna, którą przekazuje getem. Problemu by nie było w przypadku takiego użycia:
<?php echo CHtml::dropDownList('name', '0', array('0'=>'wartosc1', '1'=>'Wartosc2')); ?>

Wyświetlało by się wartość1. No i to jest ok. Zamiast '0' mógłbym też tego geta tutaj dać, ale nie o to chodzi.
Problem pojawia się gdy chce uzyć dropDownList, który odwołuję się do modelu czyli np:
<?php echo $form->dropDownList($model,'nazwaAtrybutu',$daneCzyliTaTablicaArrayCoWyzej, array('select'=>'0')); ?>


Niestety to array('select'=>'0') nie działa i nie ma prawa działać. Ponieważ w htmlOptions dla dropDownList nie ma czegoś takiego jak 'select'.
Jednak potrzebuję mieć w pewnych przypadkach formularz już częściowo wypełniony.
Taka potrzeba zachodzi gdy sprawdza mi czy dana subdomena już istnieje w systemie i jeśli tak to nic ma nie robić, a jeśli nie to przechodzić ma do formularza rejestrcji subdomeny właśnie z danymi które użytkownik wpisał podczas wyszukiwania. Można ten formularz rejestracji oczywiście wczytać również normalnie, wtedy nie jest nic wypełnione. Ma któs jakiś pomysł jak ustawiać dane dla "kontrolek" CHtml, gdy odwołuję się do modelu?
0

#2 User is offline   gawronzo 

  • Junior Member
  • Pip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 40
  • Joined: 10-November 09
  • Location:Poland/Lublin

Posted 13 November 2010 - 09:43 AM

Spróbuj tego:

http://www.yiiframew...elected-option/
1

#3 User is offline   kkozlowski 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 15
  • Joined: 05-November 10

Posted 13 November 2010 - 11:47 AM

Dzięki bardzo! Właśnie tego potrzebowałem, działa. Poradziłem sobie w inny sposób, po prostu sam generowałem option z selected, ale tak oczywiście łatwiej i ładniej. Dzięki!
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users