Yii Framework Forum: Pilah Pilih CMS terbaik ? - Yii Framework Forum

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Pilah Pilih CMS terbaik ? Pernah bikin cms from the scratch atau nyobain cms well-branded? Rate Topic: -----

#1 User is offline   fastcrash 

  • Standard Member
  • PipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 245
  • Joined: 10-March 10
  • Location:South Jakarta

Posted 23 September 2010 - 11:25 PM

Well, dikarenakan terbatasnya ruang gerak dan waktu,
maka saya men-stop kegiatan development untuk bikin cms sendiri (my own cms made by me), dan kemudian me-riset well-branded cms, salah satunya seperti concrete5. (not againts yii, still love yii so muach)


View Postmindplay, on 30 August 2010 - 07:17 AM, said:

Concrete5 is extremely nice in terms of concept and UI - but lacks any sort of object/relational mapper.

It's lacking in modules because it lacks extensibility points - and I believe Flexica will suffer from the same thing. Being able to plug in new, self-contained extensions does not address cross-cutting concerns - two important extensibility points are missing:

1. Some kind of global event pipeline to enable cross-cutting functionality.

2. Some kind of document object model to enable cross-cutting content generation.

These two extensibility points are the reason why outdated content management systems like Drupal still prevails - and Wordpress, even though it provides only the global event pipeline and no real document object model.

With something much more slick and userfriendly like Flexica or Concrete5, you would expect more developers to be interested - but the fact of the matter is, they just don't provide the same degree of modular extensibility.

I don't imagine any of these features are planned for Flexica? Or if they are, I would say, you're starting at the wrong end - you need to start with an extensible architecture, and then build the standard features on top of that architecture, so that even the core features become fully exposed and fully extensible.

If you're interested, I would love to discuss this more. In fact, I think I have a Yii prototype of a global event pipeline and a simple document object model on one of my workstations somewhere...


ada yang ngerti maksudnya apa, 2 point penting extensibility yang kurang?
maklum, sekolah di bawah pohon bambu, jadinya begini, walaupun dah di translate mbah google, tetap aja ga ngerti maksudnya. Posted Image

Kalo ada yang pernah bikin cms from the scratch atau nyobain cms well-branded?
bisa komentar di sini suka duka-nya. kekurangan dan kelebihannya. Posted Image

Ane dah nyoba concrete5, sejauh ini kyanya the best of the best so far.
pernah pake joomla, tp kyanya kurang bisa customable, plus bad impression kesanya cms sejuta umat. Posted Image
pernah nyoba flexica, tp rada ribet lama blajarnya. Posted Image


okay, ditunggu feedback-nya yii user indonesia. Posted Image
0

#2 User is offline   junxiong 

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 541
  • Joined: 21-June 10

Posted 25 September 2010 - 03:28 AM

View Postfastcrash, on 23 September 2010 - 11:25 PM, said:

Well, dikarenakan terbatasnya ruang gerak dan waktu,
maka saya men-stop kegiatan development untuk bikin cms sendiri (my own cms made by me), dan kemudian me-riset well-branded cms, salah satunya seperti concrete5. (not againts yii, still love yii so muach)




ada yang ngerti maksudnya apa, 2 point penting extensibility yang kurang?
maklum, sekolah di bawah pohon bambu, jadinya begini, walaupun dah di translate mbah google, tetap aja ga ngerti maksudnya. Posted Image

Kalo ada yang pernah bikin cms from the scratch atau nyobain cms well-branded?
bisa komentar di sini suka duka-nya. kekurangan dan kelebihannya. Posted Image

Ane dah nyoba concrete5, sejauh ini kyanya the best of the best so far.
pernah pake joomla, tp kyanya kurang bisa customable, plus bad impression kesanya cms sejuta umat. Posted Image
pernah nyoba flexica, tp rada ribet lama blajarnya. Posted Image


okay, ditunggu feedback-nya yii user indonesia. Posted Image


Kurang mengerti juga apa yang disebut oleh si Mindplay,tapi seharusnya Cross cut bukan sesuatu yang baik harusnya, soalnya cross cut akan menyebabkan ada nya coding yang terduplikasi, tangling, dll yg disebabkan sebuah concern (kalo OOP kita sebut objek) yang tidak bisa terpisah. Satu concern tergantung ke concern lain sehingga modularitasnya kecil. Malah saya rasa akibatnya menjadi kurang extensible

Btw ini sih dari hasil baca di sini: cross-cut
“The most likely way for the world to be destroyed, most experts argue, is by accident. That’s where we come in; we’re computer professionals. We cause accidents.” - Nathaniel Borenstein

Yii Playground : Collaborative demo apps. You can join to improve it too!
My Team's Blog: In Indonesian.
0

#3 User is offline   DS_Joss 

  • Newbie
  • Yii
  • Group: Members
  • Posts: 4
  • Joined: 01-October 10

Posted 01 October 2010 - 07:15 AM

Setau Joss CMS yg ok adalah joomla di ambil dari bahasa Indonesia Jumlah ;)

Tapi keliatannya enggak bisa dipake buat situs yg mempunyai traffics gede...

untuk menjawab pertanyaan bro di atas sangat susah buat mencari CMS yg terbaik ibarat menanyakan ayam kampung mana yg paling enak.

Mudah2an berkenan )
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users